Niedziela Wielkanocna to święto obchodzone na pamiątkę Zmartwychwstania Pańskiego. Może przypadać między 22 marca a 25 kwietnia.
Obchody Wielkiej Nocy rozpoczynają się w Wielką Sobotę po zachodzie Słońca lub o świcie w Niedzielę Wielkanocą. Wynika to z faktu, że Żydzi wyznawali początek kolejnego dnia po zmroku. Obrzędy wielkanocne rozpoczynają się rezurekcją, czyli uroczystym nabożeństwem połączonym z procesją do grobu pańskiego i śpiewami psalmów i hymnów na cześć Zmartwychwstałego Chrystusa. W Polsce pierwsze Msze św. tego typu pojawiły się już w XII wieku. Wierni o poranku spożywają śniadanie wielkanocne składające się z pokarmów święconych w Wielką Sobotę. Najważniejszą tradycją jest dzielenie się jajkiem, które uznawane są za symbol nowego życia. Na obiad powinien być żur, który regionalnie nazywany jest barszczem podany z kiełbasą i jajem.
W niektórych rejonach Polski popularne są mazurki i babki wielkanocne. Ciasta te są kojarzone ze słodyczą, czyli miłością Jezusa i doskonałością (Chrystus jako wzór do naśladowania). Żywą tradycją na Śląsku jest powstrzymywanie się gospodyń od gotowania w Wielką Niedzielę, gdyż ma to być dzień spędzony z rodziną. Natomiast w Tatrach do dziś słychać huk petard i dzwonów, które według legendy miały obudzić w niedzielny poranek śpiących rycerzy.